یکی از مهم ترین آداب و رسوم عید نوروز ایرانیان از گذشته تا امروز چیدن سفره هفت سین می باشد که هر یک از اجزای این سفره معنا و مفهوم خاصی دارد .
هفتسین مجموعهای از هفت چیزِ نمادین است که نام آنها با حرف «سین» شروع میشود و بهطور سنتی در نوروز، سال نو ایرانی، گسترانده میشود. هفتسین از مشهورترین مراسم نوروز است که روی زمین، میز یا سفره گذاشته میشود و معمولاً اعضای خانواده در زمان گردش سال، در کنار آن مینشینند. این سفره هفت سین از گردهم آوردن و انتخابِ هفت چیز از موارد مقابل است: سیب، سنجد، سماق، سیر، سرکه، سبزه (دانههای گندم و امثال آن که قبلاً در بشقابی کاشته و سبز کردهاند)، سکه، سمنو و سنبل. بر حسب عادت، چیزهای دیگری نیز برای تکمیلِ مفاهیم روحانی و نمادین سینها بر این سفره قرار میگیرند؛ از جمله آینه، کتاب، شمعدان، تخم مرغ رنگی، ماهی قرمز، گل،فال حافظ،شیرینی و نظایر آن که بنا به عرف و سنت و اعتقاد مردمان مختلف است، بر سفره هفتسین جای میگیرند. سفرهٔ هفتسین معمولاً تا پایانِ نوروز در خانهها میماند، و برخی در روز سیزدهمِ نوروز، سبزه را به آب میسپارند.
به شکل تاریخی، هر چیزی در این سفره میتواند نمادی از آرزوهای سال نو باشد؛ آرزوهایی همچون سلامتی، باروری، بردباری، برکت، پیروزی، خردورزی و مواردی دیگر. انداختن سفرهای ویژه برای نوروز، در گذشته در بخشهایی از ایرانزمین، و امروزه در ایران و برخی از کشورهای اطرافِ آن گرامی داشته میشود. سفره هفتسین ویژه نوروز نیست و گروهی این سفره یا مانندش را برای جشن زناشویی یا شب چله آماده میکنند.
پیشینه
تاریخچهٔ این رسم، مبهم است. برخی پژوهشگران ذکر میکنند که در گذشته برای ارج نهادن به برکات زمینی، سفرهای با هفت نماد برای نوروز یا جشن مهرگان میآراستند که میتوانستند با حرفهای مختلفی آغاز شوند؛ در واقع ضرورتی برای شروع آنها با حرف «س» نبودهاست. در کتابِ المحاسن و الاضداد منسوب به جاحظ و آثار الباقیه[۶] از ابوریحان بیرونی، اشاره میشود به سبز کردنِ هفت نوع غلهٔ مختلف برای نوروز در بین ایرانیان. بیرونی در این مورد میگوید: «در این روز هر چوبی که خشک شده بود سبز شد و مردم گفتند (روز نو) یعنی روزی نوین و هر شخص از راه تبرک بهاین روز در طشتی جو کاشت سپس، این رسم در ایرانیان پایدار ماند که روز نوروز در کنار خانه هفت صنف از غلات در هفت استوانه بکارد ».
ظاهراً کهنترین سند در ادب فارسی که در آن به اصطلاحِ «هفت سین» اشاره شده، دیوان امیر بهاءالدین برندق خجندی (۷۵۷–۸۳۵ قمری) است با این دو بیت:
چون به میدانِ طرب رانی بُراقِ عیش را
|
||
هم ز عینِ مردمی باید که چینی «هفت سین»
|
||
سبزهٔ سیراب و سنبل، سوسن و سرو و سمن
|
||
ساغرِ می در میانِ بزم و ساقی هفتمین
|
نوشته دیگری که در سده نهم به سفره هفتسین و متعلقات آن اشاره میکند، رسالهای است که توسط ابراهیم سلطان تیموری (۷۹۶–۸۳۸قمری) نوشته شدهاست. در این رساله حکایتی کوتاه در باب نوروز و سفره هفت سین چنین ذکر شدهاست: «در روز نوروز جماعتی میگفتند که به حسب نظر نجومی امسال از جهت میمنه حال اشتغال به چیزهایی میباید نمود که سر الفاظ او «سین» باشد همچنانکه سر و سبزی و سرکه میباید خورد و سقرلاط و سمور و سنجاب میباید پوشید. مولانا نور گفت پس صوف نیز میباید پوشید.»
طاش کُبری زاده (درگذشته ۹۶۸ هجری قمری)، مورخ عثمانی در کتاب «مفتاح السَّعادة و مصباح السِّیادة» به «هفت سین» نوروز چنین اشاره کردهاست: «از عادتهای ایرانیان در عیدهایشان… و از عادتهایشان در نوروز این است که هفت چیز که اول نام آنها «سین» است فراهم میکنند و آنها را میخورند، و آن هفت چیز: شکر، کنجد، گونهای آرد سپید، به، سماق، سداب و سقنقور [به عربی: السُّکَّر، و السِمسِم، و السَّمید، و السَّفَرجَل، و السُّمّاق، و السَّذاب و السَّقَنقور].»
نخستین اشاره به «هفتسین» در زمان قاجار، اشاره سلطان احمد میرزا عضدالدوله به رسم سفره نوروزی دربارِ فتحعلیشاه در روزِ سیزدهم نوروز است: «احدی به خوانچهها و مجموعههای اسباب تحویل دست نمیزد. روز مزبور درب اتاق باز میشد. این دو خانم در حضور حضرت خاقانی دو ظرف از آن خوانچهها را برمیداشتند و میان باغ انداخته میشکستند. بعد از آن تمام اهل حرمخانه آن ظروف را میبایست بشکنند و اسباب هفت سین را یغما کنند.»
قاآنی شیرازی (۱۱۸۷–۱۲۳۳ خورشیدی) در بیت زیر به اصطلاحِ «هفت سین» اشاره میکند:
هفتسین کز پی تحویل گذارند به خوان
|
||
گلرخان رنگی از آن تازهتر آمیختهاند
|
در سفرنامههای ویلسون و هانری رنه نیز اشاره به سفرهٔ هفتسین در اواخر قاجاریه میشود.دو برگ از کتابِ ایران به قلم فخرالدین شوکت، دیپلمات عثمانی در ایران، نوشتهشده در سال ۱۳۰۲ شمسی. در تصویرِ نخست به شرحِ نوروز به عنوان سنگ بنای مدنیتِ ایران پرداخته شده و در پایان تصویر به هفتسین اشاره شده و در تصویرِ دوم، اجزایِ هفتسین را نام بردهاست.
در بعضی ریشهیابیهای دیگر، هفت سین را به هفت «سینی» ربط دادهاند، یا اصلش را «هفت میم» دانستهاند، یا آن را از ریشهٔ «هفتچین» به معنی هفت چیدنی نامیدهاند.
اگر عناصر دیگر سفره را هم در نظر بگیریم، از نظر برخی، میتوان آسانتر سفرهٔ نوروزی را (منهای «هفت» ش و «سین» ش) به سنتها و باورهای ایرانی متصل کرد. امشاسپندان و نمادهایشان در این سفره حضور دارند (شیر به نشانهٔ وهومن، سپند و بیدمشک به نشانهٔ سپندارمذ، ظرف آب و سمنو به نشانهٔ آناهیتا، و …). مثلاً سمنو را که تقویت کنندهٔ قوای جنسی شمرده میشده تنها به این دلیل نباید نشانهٔ آناهیتا دانست، بلکه میتوان به این نکات نیز توجه کرد که در مراسم آیینی تهیهٔ سمنوی نوروزی، فقط زنان باید حضور داشته باشند و مردان راهی به آن ندارند.
دیگر این که، از نظر برخی، در آیین نوروزی ساسانیان، عدد «هفت» اهمیت داشتهاست؛ مثلاً در کتاب المحاسن و الاضداد (به عربی، منسوب به جاحظ)، آمدهاست که ساسانیان در نوروز هفت دانه را بر هفت ستون میکاشتند یا نانی می رپختند از هفت غلهٔ مختلف؛ به همین دلیل است که این گروه هفتسین را تکامل و تداوم همان سنت باستانی میدانند. برخی دیگر، در مورد «هفتسین» و ارتباط آن با سنتهای باستانی، نظرات دیگری نیز دارند.
در یک دوبیتی که بهطور واضحی معاصر است ریشه این سنت را از زمان کیانیان و در اصل به صورت هفت شین بیان میکند.الگو:نیازمند مدرک («روز نوروز در زمان کیان/مینهادند مردم ایران/شهد و شیر و شراب و شکر ناب/شمع و شمشاد و شایه اندر خوان»). ایدهٔ «هفت شین» توسط بعضی ایرانیان پشتیبانی میشود که از جمله میگویند شراب به دلیل باورهای اسلامی، جایش را به سرکه دادهاست و هفت شین به هفت سین تبدیل شدهاست.این نظریه به دلیل این که نام اجزا را به عربی میآورد و از اجزای ویژهای چون سمنو نام نمیبرد رد شدهاست.
سفرهٔ هفتسین از جلوههای اصیل نوروز بهویژه در میان خانوادههای ایرانیاست. در گذشته، بر حاشیهٔ سفرهٔ قلمکار ایرانی با قلم خوانا این بیت سعدی نوشته میشد:
ادیمِ زمین سفرهٔ عامِ اوست
|
||
بر این خوانِ یغما چه دشمن چه دوست
|
بدین معنا که نعمتها برای دوست و دشمن گستردهاست.به گفتهٔ دانشنامه ایرانیکا، مردمان دیگری که با ایرانیان فرهنگ و آیینهای میانوند دارند (مانند افغانها، تاجیکها، و ارمنیها) این سفره را نمیچینند و این سفره حتی میان کردها و زرتشتیان (که هر دو از نگاهبانان آیینهای باستانی ایرانی بودهاند) نیز نبودهاست، هر چند به تازگی سفره هفتسین در میان زرتشتیان شهرنشین فراگیر شدهاست. سفره هفت سین به صورتهای مختلف در مناطق کُردنشینِ ایران، افغانستان، پاکستان و جمهوری آذربایجان نیز رواج دارد.
خلاصه نوروز یکی از کهن ترین جشن های به جا مانده از دوران باستان است که آداب و رسوم زیادی دارد. از مشهورترین آنها مراسم نوروز ایرانیان، گستردن سفره هفت سین است.
امروزه نیز مردم ایران سفره هفت سین را چـند ســاعــت مانــده به زمان تـــحویل ســـــال نو آمـــاده می کنند و مواد خوراکی که ابتدای آنها با سین آغاز می شود از قبیل سنجد، سبزه، سمنو، سکه، سیب، سماق و سیر را بر سر سفره می گذارند.
ودور هم این روز و شب را با تبریک گفتن به یکدیگر با شادی می گذرانند.